Разбери как да се предпазиш и от измами успешно

12 АПРИЛ 2021

След операцията с картата

Ако човек е внесъл пари (някои банкомати го позволяват), тогава просто трябва да си прибере бързо бележката (може да му потрябва в бъдеще, ако се окаже, че внесената сума не е правилно отразена по сметката му) и да си иде. Ако е телил пари, обаче, възможно най-бързо трябва да ги прибере в джоб или чанта. Стоенето пред банкомата с пачка банкноти и броенето им е излишно изкушение за крадците. „Ама ако не са точно?“ биха възразили стриктните хора. И да не са точно, това няма как да се обсъди със самия банкомат в момента – изясняването ще стане след това с банката. Това означава, че и броенето може да се направи на по-късен етап. Бележката от банкомата също трябва да се прибере (в случай, че е поискана такава – възможно е човек да откаже разпечатването на разписка). Ако тя не е нужна, може да бъде унищожена по-късно далеч от устройството. Нещото, което със сигурност не трябва да се прави, е да се изхвърля намачкана наблизо. Дори специално поставените за тази цел кутии до самите банкомати са много лесни за изпразване, а бележка със салдо е добра примамка за кардците.  

Някои специалисти препоръчват преди човек да се отдалечи от банкомата, да натисне за всеки случай бутона Cancel – това би трябвало да предпази напълно въведените по-рано данни.

Когато човек си тръгне, добре е да се огледа дали някой не върви след него. Ако има подозрения, че го следят (особено ако е изтеглил по-голяма сума), тогава възможно най-бързо трябва да излезе на оживено място и да се опита да привлече внимание към себе си - може да заговори някой или да започне да вика (целта е да се появят още хора, които да обезкуражат крадците). 

Измамите

Най-популярните, разбира се, са скимирането (правенето на незаконно копие на данните от магнитната лента на банковата карта) и просто издърпването от ръцете на парите, приготвени за внасяне или на току що изтеглената сума. Има, обаче, и други често срещани подходи за измама. Един от тях е предлагането на помощ. Жертвите най-често са дезориентирани или възрастни хора, които по-бавно работят с банкомата. Обикновено се демонстрира нетърпение и се създама чувство за вина („Хайде, до кога ще чакаме?!“), а после някой дружелюбно предлага помощ – просто да ускори процеса, нищо повече. И ако човек е по-доверчив, си дава картата и започва да диктува данните си. Ако някой наистина има нужда от помощ, тогава трябва да се обърне към собствената си банка – в колцентровете на всички банки има напълно наясно с ползването на банкомат служители, които с готовност ще съдействат. Телефонът за връзка са банката е написан на картата, така че единстветно, което трябва да се направи, е едно телефонно обаждане. Това със сигурност ще отнеме време, така че ако някой от опашката много бърза, е напълно свободен да си потърси друг банкомат.

Нов подход напоследък е т.нар. социално инженерство – когато крадците се представят за служители на различни институции – на полицията, на данъчните власти, на банката. Дори и в тези случаи човек не трябва да разкрива ПИН кода си – нито истинската полиция, нито банката се интересуват от него.

Някои специфични случаи

Най-честите нежелани резултати от ползването на банкомат – не непременно свързани с измами – са задържането на картата и неизапълнението на тарнсакцията (т.е. банкоматът не „пуска“ пари).

Ако се случи първото – картата остане в устройството – тогава човек трябва да се свърже както със собствената си банка и да блокира картата, така и с банката, собственик на банкомата за по-нататъшни инструкции. Неприятният момент е, че телефоните за връзка с обслужващата банка са написани на картата, а картата е в банкомата. За такива случаи човек е добре да има въведени в телефона си номерата за връзка за такива случаи (задържането карти се случва по-често, отколкото човек си мисли). Въпреки, че е възможно – особено ако банкоматът се намира в голям магазин или офис – любезни служители да предложат да върнат картата, ако банкоматът все пак я извади, значително по-разумно е тя да бъде блокирана и преизданена. Преиздаването със сигурност е неприятна история – за няколко дни човек няма достъп до парите си, трябва да се иде до банков клон за новата карта, а е възможно и да му се наложи да плати такса, но отделено време си струва на фона на риска данните от картата да бъдат копирани, докато иде да си я вземе обратно.

В случай, че всичко по трансакцията изглежда наред, но от отвора за банкноти нищо не излиза, тогава човек незабавно трябва да се свърже със собствената си банка. Целта е да разбере дали исканата сума е отразена по сметката му. Ако не е отразена, тогава всичко е наред; ако, обаче, сумата липсва в сметката, а пари в действителност няма, тогава трябва да се подаде възражение с искане за възстановяване на сумата (най-често – в банков клон). Обичайно банките удовлетворяват такива възражения (срокът за отговор е 14 дни), но ако откажат, тогава човек  може да се обърне към Комисията за защита на потребителите и работещата към нея Помирителна комисия за платежни спорове.

Накъде без корона?

Във връзка с предпазните мерки, свързани с корона вируса, се появиха и някои нови препоръки към ползването на банкомат, така че не само парите, но и здравето да бъдат максимално защитени. Някои от тях са:

  • да не се влиза в затворените помещения с банкомати към банковите клонове, ако вече има друг човек вътре – това е причината напоследък често да има опашки отпред;
  • въпреки, че човек е сам, трябва да остане с маската си – помещението със сигурност не е проветрено след предходния посетител, а и не се знае той самият какво ще издиша във въздуха вътре;
  • докосването на всякакви повърхности, освен абсолютно неизбежните, като бутоните на клавиатурата, трябва да се избягва. По-предпазливите могат да натискат бутоните през дезинфекцираща мокра кърпичка или с ръкавица;
  • след приключване, ръцете трябва да се измият внимателно, а ако това е невъзможно – да се дезинфекцират;
  • трябва да се избягва всякакво пипане на лицето, устата или носа.

Всъщност най-сигурният начин да се избегне риск от заразяване с корона вирус при ползване на банкомат – също като в стария виц за контрацептивите – е просто да не се използват банкомати. Дигитализацията в света на разплащанията вече е факт и почти няма бизнес, който да не приема плащане с карта.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?