Защо е важно да знаем IBAN номера си?

15 МАРТ 2021

Случвало ли Ви се е да изпращате пари в страната или извън границите й и да бъдете помолени да предоставите IBAN на бенефициента, но да се зачудите защо и какво всъщност се изисква от Вас? IBAN е уникален код, използван за идентифициране на конкретна банкова сметка с цел трансгранични плащания.

Познаването на IBAN на вашия бенефициент е това, което е необходимо да предоставите, за да се уверите, че международното Ви плащане ще пристигане безопасно и бързо до местоназначението си.

Ако имате някакво съмнение и извършите международно плащане с грешен IBAN, това плащане ще бъде отхвърлено от банката бенефициент.

Определянето на правилния IBAN може да Ви спести време и пари в дългосрочен план.

В следващите редове ще разгледаме и как да идентифицираме и използваме IBAN при международни парични преводи и с какво въвеждането на тази форма при транзакции е полезно.

Какво е IBAN?

Международен номер на банкова сметка, по-известен като IBAN, е международна система за номериране, използвана за разпознаване на банкови сметки във връзка с международни плащания.

Преди да бъде създаден стандарта на IBAN номерата, съществуваха различни стандарти за идентификация на банкови сметки в различните страни и това водеше до обърквания и генериране на много грешки, свързани с транзакциите.

За страни, които са приложили IBAN, грешките в транзакциите са намалени до под 0,1% от общия брой трансфери.

За да дадем малко информация откъде произхожда Международният номер на банковата сметка, ще споменем, че първоначално Европейският комитет за банкови стандарти (EBS) прилага IBAN формата с цел преодоляване на тези международни трудности с плащанията.

Първоначално системата е разработена, за да улесни обработката на паричните преводи в рамките на Европейския съюз.

Тъй като постепенно се приема от банки извън ЕС, е създаден международен стандарт съгласно ISO 13616: 1997.

Понастоящем схемата е използвана от повечето европейски страни и няколко други страни по света, а именно в Близкия изток и Карибите.

Много големи страни не използват системата IBAN, включително САЩ, Канада, Австралия, Китай, Япония. Всички тези страни обаче признават системата и обработват плащанията по IBAN. Повече за това какво е IBAN, прочетете в статията ни Какво е IBAN и за какво служи?

 

Как да разпознаете IBAN номер?

Той е серия от до 34 знака, включително букви и цифри.

Международният банков номер не е същият като номера на банковата сметка.

Всъщност той включва номера на банковата сметка, плюс още няколко знака, които идентифицират държавата и банката, в която изпращате пари.

Номерът на IBAN съдържа:

  • Двубуквен идентификационен код на държавата;
  • Две контролни цифри;
  • До 30 знака за основния номер на банкова сметка (известен като BBAN). Форматът BBAN се определя от всяка страна, за да се съобрази с националния си стандарт за вътрешни плащания.

 

Кога е въведен IBAN номера в България?

IBAN форматът е въведен в България, като всички плащания в страната и чужбина се извършват съобразно спазван стандарт ISO 13616:2004. Той е приет от Българския комитет по стандартизация.  Според него на всяка банкова сметка съответства уникален IBAN номер, представляващ комбинация от 22 знака. Тези знаци включват комбинация от арабски цифри от 0 до 9 и латински букви.

Първите два знака на IBAN номера в България съдържа съкращението, идентифициращо държавата – „BG“.

След това са включени две цифри, чрез които се проверява коректността на сметката.

Краят на комбинацията е от 18 цифрови знака, наречени основен номер на банковата сметка (BBAN). С тях се идентифицира специален формат, определен от държавата.

Какви са предимствата на IBAN номера?

Благодарение на IBAN стандартът за банкова сметка в България се осигурява допълнително условие при обработката на плащания. Така се позволява на системите за плащания да валидират по електронен път номера на банкови сметки и да избират маршрута, който трябва да предприеме плащането, без да е необходимо това да се прави ръчно.

Допълнително предимство на IBAN е премахването на забавянията в кредитните преводи, произхождащи от страни, съвместими с IBAN формата. Понякога при кредитни преводи до номера на банкови сметки, които не отговарят на IBAN стандарта се забавят дори с няколко дни.

Статистика за употребата на IBAN:

  • 75 държави използват IBAN
  • 25 държави използват частично / експериментално системата IBAN

 

Използването на Международния банков номер (IBAN) помага за постигане на по-голяма ефективност при транзакции, свързани с парични преводи, тъй като значителен процент от тези транзакции се прекратяват поради неправилно въведени номера на сметките. Утвърждаването на акаунта в преотстъпващата институция на механизма за проверка на IBAN значително ще намали грешките по отношение на номерата на банковите сметки.

Вие се възползвате по различни начини от IBAN формата

Международния банков код IBAN осигурява сигурност и ускорява прехвърлянето на средства. Той е стандартизиран в световен мащаб и платежните нареждания могат да бъдат проверени, за да се валидира дали информацията за банковата сметка е точна, преди да бъдат прехвърлени средствата. Това показва, че ще има по-малко грешки, по-малко оплаквания, да не говорим за по-малко такси за разследване на жалби и объркани записи!

Банковите преводи се извършват много по-бързо отпреди и това е още едно предимство, от което се възползвате, може би без да го осъзнавате. Когато имате нужда от кредит навреме, можете да сте сигурни, че при предоставяне на IBAN, имате възможността лесно и бързо да получите сумата, за която сте кандидатствали – директно в банковата си сметка.

Понякога при неочаквани ситуации, като неплатени сметки и уреждане на спешни задължения, е важно да получите бързо сума, с която да се справите с финансовите затруднения. Ние, от Cash Credit, предлагаме бързи кредити, за които ще получите отговор на заявката си в рамките на 6 минути, като може да се възползвате от суми до 4000лв. Регистрацията може да бъде направена изцяло онлайн. Вижте повече на страницата ни тук.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?