Как да изкараме пари на 15 години

 

Не ти достигат джобните? Искаш да спестиш за някоя готина, модерна дрешка или нов телефон? Имаш желание да помогнеш на родителите си и да облекчиш своите разходи? Или просто мечтаеш за повече самостоятелност?

Каквато и да е причината да имаш желание за изкарване на собствени пари на 15 години, тази статия е за теб! Подготвили сме няколко полезни съвета.

Учене и работа

Да започнем с това, че щом имаш амбиция за свои приходи на 15 години, е важно да не забравяш, че изкарването на пари не бива да пречи на образованието. То е временен ангажимент, докато образованието е инвестиция в твоето по-успешно и по-добре платено бъдеще. Не го подценявай и не го оставяй на заден план.

Кога да работиш

Класическият и най-предпочитан от младежите на 15, 16 и т.н. години вариант за изкарване на доходи, е лятната работа. През ваканцията имаш време и за забавления и за печелене на допълнителни пари. Тогава имаш възможност за повече часове работа, а получените пари можеш да си разпределиш за харчене и през идните учебни месеци.

По-трудният и изискващ висока мобилизация начин за изкарване на средства, е да отделяш време целогодишно за работни ангажименти. За да ги съвместиш с ученето, те трябва да са почасови и кратки.

Законно ли е

Работата на непълнолетни лица на работа е регламентирана от Кодекса на труда. Някои работни дейности са забранени за лица под 18 г.:

 • в шумна среда;
 • при високо замърсяване;
 • при температура под 10 или над 30 градуса и т.н. 

За да те назначат, фирмите подават редица документи: длъжностна характеристика за лица под 18 години, оценка на риска на работното място, списък с мерки за безопасност, разпределение на работното време и др. Нужно е и съгласие от родители. Строгият регламент води до това, че някои работодатели наемат лица на 15, 16 и т.н. години без трудов договор, което е незаконно. Друг по-често използван вариант за изкарване на пари от младежи е те да се наемат на граждански договор.

Идеи за изкарване на пари 

Щом си на 15 години, може да се заинтересуваш от:

 1. Сезонно на непълен работен ден
 2. Ваканционният сезон предлага доста възможности. В магазините недостига персонал (поради отпуските). В хотелите, заведенията на открито и много от будките за продажба пък заетостта е сезонна, и има нужда от продавачи, сервитьори, консултанти, пикола и др.
 3. Почасова работа
 4. Рекламни и социологически агенции предлагат ангажименти за отделни кампании: раздаване на флаери, правене на анкети... Подходящо е за изкарване на допълнителни средства от младежи на 15 години, тъй като не се изисква опит, а комуникативност.
 5. Гледане на деца
 6. Тийн детегледачите са отличен вариант за родителите на малки деца, когато имат ангажимент извън дома.
 7. Авторски предмети
 8. Ако сръчността и креативността са характерни за теб, твоите 15 години няма да са пречка да изработваш бижута и други хендмейд стоки, които да продаваш онлайн или да предложиш в някои физически магазини за сувенири.
 9. Онлайн мрежи
 10. Ако си на „ти“ със социалните мрежи, изкарването на допълнителни пари може да е чрез поддръжка на страници на фирми във фейсбук, инстаграм и др. Първо, създай свои страници и проекти, за да има какво да покажеш при кандидатстването.
 11. Електронни магазини
 12. Можеш да качваш продукти, да извършваш прости администраторски задачи и др. Изкарването на приходи зависи от обема на извършената работа.
 13. Статии и преводи

Ако на 15 си на високо ниво с езиците, можеш да се регистрираш като копирайтър както в български, така и в международни фрийланс платформи и да пишеш статии за компании от цял свят. Предложи услугите си и за преводи.

Как помагаме от КешКредит

Колкото и да ти се иска да се порадваш на бързи пари и да разполагаш с допълнителни средства, кредитите не са вариант за теб. Законодателството у нас неслучайно забранява на непълнолетни лица да бъдат отпускани заеми. За да плащаш кредит, трябва да имаш приходи.

Помисли какви са подходящите за твоите 15 години начини за изкарване на пари, но не пренебрегвай и училището. Ако обаче родителите ти искат да те подкрепят и да инвестират в начинанието и/или образованието ти, ние сме насреща! Кандидатстването за допълнителни финанси при нас става онлайн на Cashcredit.bg. Успех!

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.