Планиране на семейния бюджет

24 ЮЛИ 2023

Не е лесно да си съпруг и родител. Наред с удоволствията и обичта идват и сериозни финансови отговорности. И не ги носиш само към себе си и своя спътник в живота, но и към децата ви. Тези отговорности често водят и до проблеми. Неразбирателства по отношение на парите са една от основните причини за конфликти в семейството. Затова е добре да се вземат мерки против подобни разриви.

Изготвянето на семеен бюджет е съвместна дейност, която ще зададе ясна рамка и реалистични очаквания за финансовите възможности на фамилията. Тя ще помогне на теб и партньора ти да следите приходите и разходите си, да пестите и да изпълните общите си финансови цели. В допълнение ще се радвате на повишена сигурност и ще дадете важни уроци за парите на децата.

Прочети статията за няколко съвета по темата и за да се възползваш от готовата таблица за семеен бюджет, която създадохме за теб.

Изчисли доходите на семейството

Първата стъпка при изготвянето на финансов план е да сметнеш колко пари изкарвате заедно със своята половинка. В тази графа влизат заплатите ви, но също така и всякакви допълнителни приходи. Те може да идват от фрийланс кариера, от наеми или рента или собствен бизнес. Еднократни приходи като продажба на вещ също влизат тук. В случай че част от приходите варират, отбележи средната им месечна стойност или тяхната най-ниска сигурна стойност. Ако те надскочат записаното, насочи този допълнителен доход към спестявания, инвестиции или за изплащане на кредит.

Сметни разходите на семейството

След като вече си наясно точно колко пари носите вкъщи, е време да планираш и колко ще изхарчите. Списъкът с разходи ще е дълъг и за да няма неприятни изненади, внимавай да не пропуснеш нещо.

В него ще се включват наем или ипотека, други кредити, консумативи, разноски за храна, поддръжка на дома и автомобила ви, детски дрешки, детска градина и пр. Не забравяй и домашните любимци - тяхната храна, медикаменти, посещения при ветеринар и други подобни са също важно перо от семейния бюджет. И това е само началото.

Защото разходите, които изброихме дотук, покриват единствено нуждите на твоето домакинство. Освен тях вие все пак ще си позволявате и забавления. Кино, мачове, ресторанти, абонаменти за стрийминг платформи и всичко друго, което обичате да правите.

В таблицата за личен бюджет, която изготвихме за теб, за улеснение сме отбелязали графите за приходи и разходи.

Набележи финансови цели

Макар да говорим в единствено число, това е процес, в който е супер да бъде въвлечено цялото семейство. Включително и децата. Така ще им предадеш важни финансови уроци - как работят парите, как различните приоритети влияят на семейството и дори как всяко от тях може да помогне за изпълнението на общите ви цели.

В това планиране се включват и дългосрочни, и краткосрочни планове - акумулиране на сума, с която дъщерята или синът ти да учи в чужбина, покупка на нов дом, но също така и лятна ваканция в готин курорт.Работата естествено не свършва само със записването им.Всъщност тя тепърва започва.

Защото трябва да планирате как ще ги изпълните. Увеличаване на приходите със стартиране на втора работа на някой от родителите или пък орязване на разходите, например с отказване от някоя платформа за филми и сериали, са възможни подходи. Децата също могат да помогнат, ако вече им е законово позволено да работят. И след това следете как се движите с изпълнението на целите. Успехите в областта са сплотяващи и подобряват сигурността на фамилията. Хайде да видим коя е следващата стъпка от планирането на семейния бюджет.

Спестявай

Изпълнението на целите ви вероятно ще е свързано със спестяване. Затова изчисли каква сума от месечните приходи ще заделяте. Раздели стойността на сумата, която искате да съберете, на броя на месеците, за които искате това да се случи. Ако полученото число е непосилно високо предвид задължителните ви разходи, помисли какви промени може да направиш - да набележиш по-евтина цел или пък да удължиш срока за нейното постигане?

Внасяме и едно уточнение. Важно е покрай общите финансови задачи да не изоставяш и личните си. Да, заслужава си да пратиш детето в хубав университет, но не е здравословно това да е за сметка на твоето собствено благоденствие. Затова се опитай да балансираш и заделяй част от прихода си за спестявания за пенсия - ключов фонд, с който трябва да разполагаш. И след това отклонение се връщаме към общите цели. Защото спестяването не включва само планираните, но и непланираните разходи и това ни отвежда към следващия съвет.

Подготви се за неочаквани събития

Никой не иска да мисли за спешни случаи, особено в контекста на собственото си семейство. Само че те са факт от живота. И затова трябва да си готов за тях. Включи в семейния бюджет вноски за фонд за непредвидени ситуации. Такива ще са лекарски прегледи и покупка на медикаменти, ремонти, пътувания, ако ти или съпругът/съпругата ти си загубите работата и др. Тези разходи биха могли да се натрупат до сериозен размер и ако не си отделил предварително парите, създават потенциална опасност за финансовата сигурност на семейството ти.

Това е и причината експертите да препоръчват в този фонд да влиза сума на стойност, равна на средствата за живот, нужни на теб и близките ти за период от три до шест месеца. Цифрата е сериозна, но не се безпокой - няма нужда да ги извадиш от раз. Просто направи план за постепенното им акумулиране. В тази графа има и още един съвет.

Застраховай семейството си. Подходящата полица ще отнеме част или дори целия финансов товар при определени неочаквани събития. С нея защитаваш имуществото и близките си. Компаниите на пазара предлагат протекция за дома ти, при заболявания и др.

Следи харчовете

Предпоследният ни съвет, свързан с планиране на семейния бюджет, касае всъщност действията ти, след като го изготвиш. Следи дали той се спазва. И тук не говорим като цербер да броиш всяка стотинка, която домашните ти харчат. Става дума за друго. Една част от перата са пожелателни. Няма как да си сигурен колко точно ще изхарчиш за храна и бензин например. Цените са волатилни и стойностите, които си задал в началото на месеца, може да се окажат неадекватни в неговия край. Това означава, че ще са нужни промени. В крайна сметка, бюджетът трябва да отразява реалните потребности на твоето семейство.

Проследявай и изпълнението на целите. Приближавате ли се до тяхното успешно осъществяване? Ако не, каква е причината, как трябва да пренастроите процеса по спестяване, за да влезете обратно в ритъм? Този процес прави теб и твоето семейство по-отговорни. И остана още само един съвет.

Обсъждай бюджета всеки месец

Превърни дискусиите за семейните финанси в традиция. На тях обсъждай открито със своята половинка и деца какви разходи ви предстоят в новия месец, дали има промяна в приходите ви, нарушихте ли бюджета си за предходните 30 дни и се поздравете за успехите си в областта.

Нормално е процесът по изготвяне и изпълнение на бюджет да не е перфектен. Така че създай атмосфера, в която всеки може да говори открито и да сподели чувствата си по въпроса. Какво го затруднява, има ли нещо, което го ядосва, натъжава или притеснява. Дай личен пример. Без критики и без караници. Опитай се тези срещи да не се чувстват като тягостно задължение, а като забавно семейно преживяване, в което заедно правите нещо за своето общо бъдеще.

Заключение

Планирането на семейния бюджет е изключително важна дейност за финансовата сигурност на теб и твоите близки. Тя не само ви дава стабилност и предвидимост, но също така ви сплотява и предава на децата важни уроци за парите.

Опитай се да превърнеш бюджетирането в ритуал и забавно фамилно преживяване. Бъди разумен при определянето на разходите на най-близките си и знай, че е нормално да има напасвания.

За да ти е по-лесно, изтегли и използвай и таблицата за личен бюджет, която изготвихме за теб.

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?